Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Βασίλης Μάρκος (των Tubescreamers) : « Σήμερα που η δισκογραφία έχει πεθάνει ,το internet και τα social media είναι το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας »

 
Οι «Tubescreamers»  είναι μια blues-rock μπάντα που δημιουργήθηκε το 2006, από τον Βασίλη Μάρκο, στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Από ιδρύσεως της, οι «Tubescreamers», είναι μια μπάντα που της αρέσει να γυρνά από πόλη σε πόλη, κάνοντας ζωντανές εμφανίσεις, που δεν αφήνουν τους λάτρεις του είδους ασυγκίνητους. Έτσι, έκτοτε και έχοντας κάνει πάνω από ογδόντα ζωντανές εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο, Καστοριά και Αθήνα, έφτασαν στο 2011 όταν και κυκλοφόρησε από ανεξάρτητη παραγωγή ο πρώτος ομώνυμος δίσκος τους. Tο 2013   κυκλοφορούν την   δεύτερη δουλειά τους “The reply”.   Η πρώτη  τους δισκογραφική δουλειά  "Tubescreamers" απέσπασε πολύ καλές κριτικές από λάτρεις της Blues-Rock σκηνής αλλά και από έγκριτα blues περιοδικά της Αμερικής  όπως το  Blues Review .  Οι  "Tubescreamers"  έχουν μοιραστεί τη σκηνή με άλλους  σημαντικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα  της blues σκηνής όπως ο  Michael Dotson ( Magic Slim) ,  οι  «Blues Wire» , οι Nick and the backbone, ο Dimitris Ioannou  κα .  Ο λόγος λοιπόν στον κιθαρίστα και ιδρυτή του συγκροτήματος  Βασίλη Μάρκο .

                          Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 

EΡ :  Πως γνωριστήκατε και φτιάξατε το συγκρότημα , πόσα χρόνια είστε μαζί;

ΑΠ:  Oι “Tubescreamers”  δημιουργήθηκαν το 2006.Με κάποια μέλη της μπάντας υπάρχει μια πολύ παλιά φιλία. Με λίγα λόγια μεγαλώσαμε μαζί. Με κάποια άλλα μέλη η γνωριμία έγινε αργότερα. Μη ξεχνάμε ότι έχουν αλλάξει αρκετά μέλη της μπάντας μέχρι τώρα. Ο λόγος που έγινε η μπάντα είναι η κοινή αγάπη όλων μας για τη μουσική γενικά


ΕΡ :  Ποιες είναι οι  δυσκολίες  που αντιμετωπίζει  μία rock μπάντα από την επαρχία (όλα τα μέλη του συγκροτήματος ζουν και εργάζονται  στην Ιερισσό)

ΑΠ: Οι δυσκολίες είναι πολλές. Να αναφέρω κάποια παραδείγματα. Δεν υπάρχουν σκηνές όπου μπορείς να παίξεις τη μουσική σου ή ότι το κοινό είναι πολύ μικρότερο από ότι στις πόλεις. Επίσης στη δική μας περίπτωση ( δεν μένουν όλοι στην Ιερισσό όπως ανέφερες) είναι η απόσταση. Δεν μένουν όλα τα μέλη στο ίδιο μέρος με αποτέλεσμα να δυσκολεύει και άλλο η κατάσταση. Όλα ξεπερνιούνται όμως όταν πραγματικά αγαπάς αυτό που κάνεις.

ΕΡ :   Ποιές οι επιρροές της μπάντας και ποιοι καλλιτέχνες έχουν  καθορίσει τον ήχο της ;

ΑΠ: Οι επιρροές μας είναι διάφορες. Ξεκινάμε από τους παλιούς bluesmen όπως Μuddy Waters - Johnny Winter - Robert Johnson .Μετά περνάμε σε πιο ιστορικά ονόματα   Jimi Hendrix - ZZtop - Stevie Ray Vaughan και καταλήγουμε σε πιο καινούριους όπως Joe Bonamassa -Lance lopez. Γενικά αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί σε 2-3 σειρές. Θα μπορούσα να γράφω μέρες σχετικά με αυτούς που μας έχουν επηρεάσει. Πάντως σκοπός της μπάντας ήταν και είναι να έχει το δικό της ήχο μέσα από ένα φίλτρο που θα συμπεριλαμβάνει τα παραπάνω που ανέφερα.

ΕΡ:  Η οικονομική κρίση  σίγουρα  έχει επηρεάσει τη  μουσική βιομηχανία  και τις ζωντανές εμφανίσεις των συγκροτημάτων , που βλέπεις να οδηγεί το πράγμα;

ΑΠ: Από ότι δείχνουν τα πράγματα όλα αυτά έχουν συμβάλει ώστε να μειωθούν οι εμφανίσεις των συγκροτημάτων λόγω εξόδων κλπ. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα είναι η αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση των μουσικών και τα πολύ μεγάλα πρόστιμα. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τις νέες μπάντες που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους κάπου. Δεν γίνεται όλοι όσοι ασχολούνται με τη μουσική να ζούνε από αυτό. Άλλοι απλά το κάνουν από χόμπι και μεράκι. Βέβαια θα μου πεις ότι αυτό μπορεί να είναι και καλό γιατί ξεχωρίζουν οι επαγγελματίες από τους ερασιτέχνες. Να μην ξεχνάμε όμως ότι όλοι οι επαγγελματίες ξεκίνησαν σαν ερασιτέχνες.


ΕΡ:   Ακούγοντας την τελευταία σας δισκογραφική δουλειά  «The Reply» διαπιστώνω μια μεταστροφή  του ήχου σας στις πιο αρχέγονες μορφές του blues ,  ο ήχος του  αμερικανικού νότου  είναι διάσπαρτος στα περισσότερα τραγούδια σας , σκέπτεστε να στραφείτε ολοκληρωτικά στη blues σκηνή  ;

ΑΠ : Πάντα μας άρεζε να ηλεκτρίζουμε τα κομμάτια τα οποία παίζουμε .Μην ξεχνάμε ότι και το Southern rock όπως και το rock είναι χτισμένα πάνω στα blues. Δεν το αποκλείω ότι κάποτε μπορεί να στραφούμε ολοκληρωτικά στα blues. Αυτή τη στιγμή όμως μας αρέσει να βάζουμε και πιο southern πινελιές στα τραγούδια μας. Συνδυάζοντας τα δυο είδη. Κάποτε μιλούσα με έναν φίλο γνώστη της μουσικής και τον ρώτησα πώς του ακούγεται το είδος που παίζουμε. Μου απάντησε Rocking southern blues. Νομίζω τα είπε όλα σε 3 λέξεις !!!!



ΕΡ: Ποιους καλλιτέχνες του blues  είχες για πρότυπα όταν ξεκινούσες τη μουσική  σου πορεία ;

ΑΠ : Ο πρώτος δίσκος blues που άκουσα ήταν μία επιλογή του Muddy Waters . Μετά από καιρό μου είχε κάνει δώρο ένας φίλος μία κασέτα με κομμάτια του Stevie Ray Vaughan . Μετά από το σοκ που έπαθα άρχισα να ψάχνομαι με το είδος και να ανακαλύπτω καινούριους καλλιτέχνες blues.



ΕΡ:   Τo  internet και τα  social media πόσο βοηθούν σήμερα ένα  συγκρότημα ;

ΑΠ: Νομίζω ότι το internet και τα social media σήμερα είναι το σημαντικότερο βοήθημα για ένα συγκρότημα. Μπορείς να παρουσιάσεις τη δουλειά σου σε παγκόσμια εμβέλεια ανέξοδα και χωρίς κόπο όπως επίσης και να γνωρίσεις άτομα τα οποία θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν σαν καλλιτέχνη .Σήμερα που η δισκογραφία έχει πεθάνει για τους πολλούς ,το internet και τα social media είναι το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας. Δεν γνωρίζω κάποιον καλλιτέχνη μεγάλο ή μικρό που να μην τα χρησιμοποιεί.



ΕΡ:  Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή  των Tubescreamers μέχρι σήμερα

ΑΠ: Νομίζω η καλύτερη στιγμή των “Tubescreamers”  είναι η κυκλοφορία των 2 δίσκων οι οποίοι έγιναν εξ ολοκλήρου από εμάς .


ΕΡ:   Μουσικά τι σε απασχολεί τώρα; Θα  υπάρξει επόμενο δισκογραφικό βήμα για τους “Tubescreamers ;

ΑΠ: Αυτή τη στιγμή έχω στα σκαριά κάποια κομμάτια καινούρια τα οποία θα συμπεριληφθούν στην επόμενη δουλειά των “Tubescreamers” . Ακόμη όμως δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι ολόκληρος δίσκος ή αν θα είναι single με 2-3 κομμάτια. Σας το κρατάμε για έκπληξη


ΕΡ:  Θα ήθελα να σημειώσω εδώ πως ο τραγουδιστής του συγκροτήματος  είναι  Καβαλιώτης  και πρόκειται για τον  Αλέξανδρο  Αντωνιάδη  μια μεγάλη φωνή  

ΑΠ : Ναι έχεις δίκιο. Ο  τραγουδιστής όπως και μπασίστας μας  ο Σταύρος Σκαρλάτος  είναι από την Καβάλα .


ΕΡ :   Μίλησε μας για το νέο μέλος του συγκροτήματος σας τον Γερμανό που παίζει πλήκτρα γιατί έχει ενδιαφέρον η ιστορία  του  

ΑΠ : Ο John είναι το νεότερο μέλος της μπάντας αλλά ο μεγαλύτερος σε ηλικία.  Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην  Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια γιατί του άρεσε πάρα πολύ η χώρα  μας . Στην Γερμανία έπαιζε σε διάφορες μπάντες πιάνο και organ. Τον πρώτο καιρό είχε έρθει σε κάποια live μας τα οποία του άρεσαν. Μας ζήτησε μία μέρα να παίξει μαζί μας σε μία πρόβα. Η μία πρόβα έγιναν δυο  και σήμερα βρίσκεται στη θέση που ξέρουμε σαν πιανίστας της μπάντας.



 ΕΡ :   Ποια πράγματα σου προσφέρουν απόλαυση στον ελεύθερο χρόνο σου όταν δεν ασχολείσαι με τη μουσική ;

ΑΠ  : Μου αρέσει να περνάω όσο χρόνο ελεύθερο έχω με την κόρη μου αλλά και με τους φίλους μου.


ΕΡ :  Πώς θα ήθελες  να δεις  τους   Tubescreamers   στο μέλλον;

ΑΠ : Ενωμένους. Να υπάρχουμε ακόμη σαν μπάντα αλλά κυρίως να έχουμε λόγω ύπαρξης σαν μπάντα. Να μην σβήσει  αυτό το πάθος για τη μουσική και η (παιδικότητα) που έχουμε μέσα μας.


ΕΡ :   Στις 24  Οκτωβρίου σας υποδεχόμαστε στη Καβάλα  στο café  Nouvelle Vague” τι θα ακούσουμε αυτή τη φορά ;

ΑΠ : Το playlist θα περιλαμβάνει 2 parts. Το πρώτο θα είναι με δικά μας κομμάτια από τους 2 δίσκους μας, και το δεύτερο με γνωστές blues rock διασκευές. Είμαι σίγουρος ότι οι λάτρεις του είδους θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι.


  Βασίλη Μάρκο   να σε ευχαριστήσω  για τη συνομιλία που είχαμε  και να ευχηθώ καλή επιτυχία στα επόμενα σχέδια  σας

Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή συνέχεια σε ότι κάνετε





* Ο   Στάθης  Χαρπαντίδης  συνομίλησε  με τον  κιθαρίστα Βασίλη Μάρκο των  «Tubescreamers»


 



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου