Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Συνέντευξη με τον Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani




 WHO IS WHO : Ο Nicola Piovani έχει συνδέσει το όνομα του με τους κορυφαίους σκηνοθέτες του Ιταλικού κινηματογράφου , Φεντερίκο Φελίνι («Τζίντζερ και Φρέντ») αδελφοί Ταβιάνι («Χάος», «Η νύχτα του Σαν Λορέντζο» ) Νάνι Μορέτι («Αγαπημένο Ημερολόγιο» ) ,Μάρκο Μπελόκιο («Πήδημα στο κενό»), Μάριο Μονιτσέλι («Οι δυο ζωές του Ματτία Πασκάλ»), Ρομπέρτο Μπενίνι («Η ζωή είναι ωραία»). Εκτός όμως από τη μουσική για κινηματογράφο ο Nikola Piovani έχει δουλέψει και στο θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις του «Πίκολο Τεάτρο» του Μιλάνου και άλλων γνωστών θεατρικών σχημάτων της Ιταλικής πρωτοπορίας. Το 1999 κατακτά το βραβείο Όσκαρ για τη μουσική που έγραψε στη ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία» .Το 1998 συνεργάστηκε με τον Έλληνα σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου στη ταινία «Ο κύριος με τα γκρι» . Δικαίως λοιπόν ο Nicola Piovani έχει χαρακτηρισθεί ως ο διάδοχος του Νίνο Ρότα .



                                              Η ΣΥNOMIΛΙΑ 


Νίνο Ρότα : ένας δάσκαλος η ένα πρότυπο που σηματοδοτεί τη πορεία σας

- Σίγουρα και δάσκαλος και πρότυπο , ένας μεγάλος συνθέτης που σημάδεψε πολλούς στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη .

Έχει θέση ο λυρισμός στην μουσική κατά τη χρονική αυτή στιγμή στις αρχές του 21ου αιώνα ; απευθύνεται ο λυρισμός στο ευρύ κοινό η σε ένα κοινό με ιδιαιτερότητες ;


- Όταν σταματήσουν να ερωτεύονται οι άνθρωποι , να κοιτιούνται στα μάτια , να αγαπούν, τότε θα έχει έρθει το τέλος του λυρισμού στη μουσική. Ο λυρισμός δεν νομίζω ότι απευθύνεται σε ένα κοινό με ιδιαιτερότητες , άλλωστε συναισθήματα δεν διαθέτουν μονό οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες .



Πως ένας Ιταλός αποφάσισε να συνεργαστεί με έναν Έλληνα σκηνοθέτη τον Περικλή Χούρσογλου;

- Η πρόταση ήρθε από τον Περικλή και την αποδέχτηκα αμέσως μόλις διάβασα το σενάριο της ταινίας. Η συνεργασία μας ήταν καταπληκτική, όσο για το αποτέλεσμα της συνεργασίας η κρίση είναι δική σας.

Θα μπορούσατε στο μέλλον να περάσετε στη κλασσική μουσική;


- Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι πολλά από τα κομμάτια που έχω γράψει μέχρι σήμερα ανήκουν σε αυτό το είδος που αποκαλούμε κλασσική μουσική

Τι σας εμπνέει στον κινηματογράφο;


- Οι άνθρωποι και οι ζωές τους .Πρώτα είναι το σενάριο και μετά η γνωριμία με τον σκηνοθέτη. Πρέπει να υπάρξει μια «χημεία» μεταξύ μας για να μπορέσω να μπω στον κόσμο του σκηνοθέτη. Μέσα από τις εικόνες του , να τον καταλάβω και να τον αποδώσω σωστά μέσα από τη μουσική. Άρα πρέπει να μπορώ να έρθω κοντά με τον σκηνοθέτη.

Μετά το Όσκαρ σας άνοιξε η πόρτα για περισσότερη ποιότητα η περισσότερη εμπορικότητα και ποσότητα;

- Είναι αλήθεια ότι δέχομαι πιο πολλά τηλεφωνήματα , πιο πολλές προτάσεις από όλο τον κόσμο. Πριν έκανα αυτά ακριβώς που μου άρεσαν και τώρα όμως μετά το Όσκαρ εξακολουθώ να κάνω αυτά που μου αρέσουν. Ίσως μερικοί με ανακάλυψαν τώρα….Επιμένω όμως να λέω τα ιδία πράγματα σε όλους , όπως αυτά που έλεγα και πριν το Όσκαρ .Και τότε και τώρα οι όροι μου δεν είναι διαπραγματεύσιμοι .

Ποια φωνή στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη σας συγκινεί ιδιαίτερα;


- Οι φωνές των τραγουδιστών που έχω συνεργαστεί ήδη.


Πολλοί Έλληνες σας συγκρίνουν με τον Μανό Χατζηδάκη , τι σας συνέδεε μαζί του;



- Ο Μάνος Χατζηδάκης ήταν ο Δάσκαλος ο Πατέρας και ο Φίλος μου .Είναι αυτός που μου έδειξε ένα δρόμο. Δεν νομίζω να με συγκρίνουν με το Μάνο γιατί εγώ είμαι ο μαθητής και αυτός ο Δάσκαλος…..

Ποια συνεργασία σας στον κινηματογράφο σας έμεινε αλησμόνητη;


- Όλες , κάθε μια έχει τις στιγμές που λάτρεψες και μίσησες. Είναι κοινότυπο να απαντήσω ότι κάθε συνεργασία είναι ξεχωριστή , αλλά έτσι είναι .Αφού κάθε στιγμή είναι ξεχωριστή , πώς να μην είναι το σύνολο τους ;

Εικόνες από το Φεντερίκο Φελίνι …..τι σας έμεινε από τη συνεργασία μαζί του;


- Η γνωριμία μου μαζί του. Η τιμή που μου έκανε να γράψω μουσική για τις ταινίες του .Το ότι έζησα ένα διάστημα δίπλα σε ένα μεγάλο δημιουργό .


* o στάθης Χαρπαντίδης συνομίλησε με τον Nicola Piovani



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου