Broadway - New York : Η Jane Fonta μας «υπογράφει» επάνω στο πρόγραμμα της παράστασης ……

Welcome to my blog
“ Το ταξίδι , όπως και η αγάπη , εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.” Alain de Botton Ελβετός συγγραφέας

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

John Hammond : "Το ρεμπέτικο είναι ένα στυλ μουσικής πολύ κοντινό με το ρυθμ εν μπλουζ "


                                             






WHO IS WHO:   Ο John Hammond είναι ένα από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του ακουστικού μπλουζ στο κόσμο, γιος του John Henry Hammond ενός γνωστού ανθρώπου της μουσικής και παραγωγού της Columbia ο οποίος ανακάλυψε και προώθησε ονόματα όπως η Billy Holliday, ο Bob Dylan,ο Bruce Springsteen κα. Ο John μεγάλωσε με την μητέρα του μετά το διαζύγιο των γονιών του στα έξι του χρόνια. Ενώ αν και πατέρας και γιος μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την μουσική ο John Henry Hammond αποθάρρυνε τον γιο του από το να ξεκινήσει μια μουσική καριέρα .Και αυτό γιατί γνώριζε από πρώτο χέρι τις στερήσεις (αλλά και τις απολαβές για να είμαστε δίκαιοι ) που συνεπάγεται μια θέση στη μουσική βιομηχανία. Ο John Hammond που βρίσκεται σχεδόν πάντα σε περιοδεία είναι κυρίως γνωστός σαν ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος των μπλουζ του Μισισίπι Δέλτα .Έχει στο ενεργητικό του εξαιρετικές συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως ο Jimmy Hendrix, o Eric Clapton , o John May all, o Michael Bloomfield , o Bill Wyman, ενώ δυσεύρετο σε βινύλιο αλλά διαθέσιμο σε βίντεο είναι το σάουντρακ που έγραψε για την κλασσική ταινία του Άρθουρ Πεν «The Little Big man» με τον Νταστιν Χόφμαν στον πρωταγωνιστικό ρολό. Αυτός λοιπόν είναι ο John Hammond που παίζει τα μπλουζ του Μισισίπι με αυθεντικότητα και πάθος που δεν έχουν ταίρι.



                                                        Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 John Hammond μίλησε μας για την αγαπημένη σου μουσική το ρυθμ εν μπλουζ


- Παίζω μια εκλεκτική ποικιλία από τραγούδια μπλουζ τα όποια έχω ακούσει και μου αρέσουν τα τελευταία σαράντα χρόνια .Είμαι φανατικός οπαδός των μπλουζ από την ηλικία των 12 ετών , είναι η λεγόμενη Αμερικανική παραδοσιακή μουσική .


 Πολλά από τα τραγούδια σου είναι από τις δεκαετία του ’20 και του’30 και ηχογραφημένα σε γραμμόφωνο ……..


- Ναι πράγματι αλλά η μπλουζ μουσική δεν είναι ποτέ ντεμοντέ , είναι πάντα σχετική με κάθε εποχή γιατί έχει να κάνει με ανθρώπινες καταστάσεις και συνθήκες που παραμένουν ίδιες εδώ και 10.000 χρόνια !!!!!!!


 Έχεις παίξει με κορυφαία ονόματα από τον χώρο της μπλουζ και ροκ μουσικής , ξεχωρίζει βέβαια η συνεργασία σου με τον μεγάλο….. απόντα τον Jimmy Hendrix ,ποσό σημαντική ήταν η δουλειά σου με αυτόν τον καλλιτέχνη;


- Ο Jimmy έπαιξε κιθάρα σαν βοηθός μου στη Νέα Υόρκη , κάναμε μια μικρή ορχήστρα μαζί και με συνόδευε στην κιθάρα . Αλλά ήταν τόσο δυναμικός που έκανε έντονη την παρουσία του στην παράσταση κάθε νύχτα .Το 1966 υπέγραψε συμβόλαιο για δίσκο και τα υπόλοιπα είναι ……… ιστορία

 Ασφαλώς κορυφαία στιγμή της καριέρας σου ήταν η σύνθεση του σάουντρακ για την ταινία του Άρθουρ Πεν «Το Μεγάλο Ανθρωπάκι» , θα ήθελα να μάθω περισσότερα για αυτήν την δουλειά.


- Ο παραγωγός αυτής της ταινίας με κάλεσε και μου είπε «θα θέλαμε να σε ακούσουμε να παίζεις –θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την μουσική σου σε μια ταινία». Εγώ είπα: «θα μπορούσατε να ακούσετε έναν από τους δίσκους μού". Μου είπε: «Όχι θέλουμε να σε ακούσουμε να παίζεις ζωντανά» Έτσι πήγα στο στούντιο για να παίξω για λογαριασμό του σκηνοθέτη Άρθουρ Πεν . Αυτοί συμφώνησαν και για να γράψω την μουσική μου πρόβαλαν μια ανέκδοτη κόπια της ταινίας . Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι διάλεξαν έμενα για να συνθέσω τη μουσική σε μια τόσο υπέροχη ταινία, και είχα πραγματικά άγχος για το αν θα πετύχαινε , αλλα αυτοί με καθησύχασαν , μου είπαν «μην ανησυχείς θα πετύχει » …..και η συνεχεία είναι γνωστή.


 Επισκέπτεσαι τακτικά την Ελλάδα δεν είναι έτσι;

- Έχω δώσει πολλές συναυλίες στη Αθήνα ,την Θεσσαλονίκη, την Καβάλα ,και σε άλλες πόλεις , μου αρέσει εδώ αισθάνομαι πολύ όμορφα. Είναι τόσο διαφορετικά από την υπόλοιπη Ευρώπη . Το ακροατήριο είναι πολύ θερμό και πολύ ανοιχτό σε διαφορετικά ειδή παραδοσιακής μουσικής , και σκέπτομαι ότι υπάρχει μια σύνδεση εδώ κάπου μεταξύ της Ελλάδας και της μπλουζ μουσικής , είμαι τυχερός που το έχω ανακαλύψει .


 Πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό γιατί οι Έλληνες έχουν μια πολύ καλή αίσθηση του ρυθμού;


- Ναι είχα ακούσει πολλή ελληνική μουσική πριν έρθω στην Ελλάδα. Συνήθιζα να πηγαίνω σε κλαμπ της Νέας Υόρκης όπου ειδικεύονταν σε ελληνικό και αραβικό στυλ μουσικής με ούτια και μπουζούκια , ορχήστρες με τραγουδιστές που ήταν τόσο παθιασμένοι και δυνατοί στο παίξιμο , κι έτσι άρχισε να μου αρέσει αυτό το είδος. Όταν βρέθηκα ξανά στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια άκουσα το «Ρεμπέτικο» για πρώτη φορά, ήταν ένα στυλ πολύ κοντά στη μπλουζ μουσική και με πολλά κοινά σημεία .


 Ποιος μουσικός σε επηρέασε περισσότερο στην μέχρι τώρα πορεία σου στο μπλουζ…..

- Μα φυσικά ο….. Ρόμπερτ Τζόνσον ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της μπλουζ σκηνής στη δεκαετία του ’30 . Ήταν μπροστά από την εποχή του και είχε την δική του μοναδική συνένωση διαφόρων ειδών μπλουζ. Έκανε μόνο τριάντα εγγραφές τις οποίες τις άκουσα όλες και έμαθα να τις παίζω .Πριν από καιρό έκανα ένα ντοκιμαντέρ για το Βρετανικό κανάλι « Channel 4» με τίτλο «Έρευνα για τον Ρόμπερτ Τζόνσον» και συνάντησα ανθρώπους που τον γνώρισαν στο Μισισιπή στο Αρκάνσας και το Τέξας. Έμαθα περισσότερα για αυτόν από ότι θέλησα ποτέ να μάθω .

 Θα θέλαμε να χαρακτηρίσεις με δυο λέξεις τους παρακάτω καλλιτέχνες




Buddy Guy: ένας σπουδαίος φίλος



Johnny Lee Hooker: ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης στο κόσμο της μπλουζ μουσικής



Dr John: Ένας κλασσικός της Νέας Ορλεάνης



J.J.Cale: συμμαθητής και φίλος μου



B.B.King: ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της μπλουζ μουσικής στον κόσμο



Blues Wire: Με τα παιδιά από την Θεσσαλονίκη έχω δουλέψει τα τελευταία 3 χρόνια, νομίζω πως είναι μια σπουδαία πηγή ενέργειας της μπλουζ μουσικής στην Ελλάδα. Μπορούν να επικοινωνούν ακριβώς όπως όλες οι σπουδαίες ορχήστρες της μπλουζ στο κόσμο .Είναι θαυμάσια παιδιά και καλοί φίλοι.

John σε ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας έστω και ελάχιστη από την απέραντη γνώση σου και εμπειρία από το χώρο της μπλουζ μουσικής , ελπίζουμε να σε ξαναδούμε πάλι σύντομα στη χώρα μας….


Ευ-χαρι-στώ πο-λύ παι-διά (στα ελληνικά)



*Ο Στάθης Χαρπαντίδης και η Sussan Watts  συνομίλησαν  με τον John Hammond




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου